TrainingSECRETUL SPORTIVULUI CARE NU SE ACCIDENTEAZĂ

Mai devreme sau mai târziu, orice sportiv amator şi chiar profesionist se va confrunta cu o accidentare. În triatlon, riscul e mai mare, deoarece e un sport compus din trei tipuri de activităţi, fiecare cu particularităţile sale, fiecare cu propriile probleme.

Nu există o soluţie universală pentru a ne proteja de accidentări, dar le putem preveni, ca să avem cât mai puţine cu putinţă pe parcursul carierei de sportiv.

Am discutat cu dr. Cristian Răchitan, medic osteopat, care ne-a împărtăşit câteva principii de bază pentru a ne proteja de accidentări.

NICIO ZI FĂRĂ STRETCHING

„În timpul antrenamentelor, muşchii se tensionează, se contractă. Pentru a atinge un nivel maxim de performanţă, dar şi pentru a evita accidentările, muşchii şi încheieturile trebuie să fie flexibili. În orice sport, de orice tip, flexibilitatea corpului e esenţială”, spune Cristian Răchitan. El susţine că putem atinge flexibilitate optimă doar prin exerciţii de stretching. „În general, accidentările în sport provin din tensiunea musculară sau sunt accidentări la tendoane.” Doctorul spune că trebuie să facem două tipuri de exerciţii de stretching, pentru o întreţinere generală şi, mai exact, pentru încălzire. „Când începi să faci sport, e bine să faci nişte exerciţii specifice pentru muşchii pe care îi vei folosi. Nu ar trebui să dureze prea mult. Pe de altă parte, dimineaţa, indiferent de şedinţa de antrenament care urmează, trebuie să faci o serie de exerciţii de stretching. E o rutină de bază pe care trebuie s-o aibă oricine. Muşchii nu se tensionează doar în urma activităţii sportive, ci şi din cauza stresului.”

CULCĂ-TE ÎNAINTE DE MIEZUL NOPŢII

„Cel mai bun somn e cel dinaintea miezului nopţii”, spune doctorul. 21:30 e ora maximă la care un sportiv profesionist trebuie să se culce. În ceea ce priveşte sportivii amatori, e recomandat să se culce cu cel puţin o oră înainte de miezul nopţii.

IMPORTANŢA UNEI DIETE CORECTE

Doctorul nu recomandă carne în dieta practicanţilor de triatlon. „E mai bine să nu mănânci proteină înainte de a face sport.” Trebuie să existe o zonă-tampon de cel puţin două ore între mese şi antrenament.

„Proteinele pun corpul la muncă”, spune osteopatul, de aceea nu sunt recomandate înainte de antrenament. „Digestia proteinei necesită o activitate gastrică intensă. Are nevoie de sânge şi de aceea nu ajunge prea mult la muşchi.” „Când mănânci, 70% din energia corpului e direcţionată spre digestie şi doar 30% rămâne pentru muşchi.”

NU EVITA SĂ FACI SPORT CHIAR ŞI LA -10 GRADE CELSIUS

L-am întrebat pe dr. Cristian Răchitan dacă activitatea sportivă e potrivită la temperaturi de sub 0 grade celsius. „E foarte sănătos să faci un antrenament cardio afară, chiar şi când temperaturile sunt negative. Dacă ai un echipament corespunzător, care să se muleze pe corp şi să reţină căldură, te poţi antrena şi la -5, -10 grade”, spune el.

SPECIFICAŢIE: OAMENII CARE SUFERĂ DE DIVERSE AFECŢIUNI SAU BĂTRÂNII SUNT EXCLUŞI.

„Trebuie să te adaptezi la posibilităţile corpului, dar oamenii sub 40 de ani nu cred că au probleme cu asta.”

OPREŞTE-TE LA CEA MAI UŞOARĂ SENZAŢIE DE NEPLĂCERE

„Sportivii trebuie să fie conştienţi că îşi pot agrava accidentările dacă nu se opresc la timp”, spune dr. Cristian Răchitan. „Trebuie să te opreşti la cea mai mică durere.”

„Recomand trei zile de antrenament, una de pauză, trei de antrenament, una de pauză. Trebuie început cu intervale scurte şi să urci treptat, în timp. Apoi, intensitatea trebuie crescută.”

„După ce ai muncit din greu trei, patru, cinci luni, abia atunci începi să lucrezi la intensitate, chiar dacă simţi că poţi face mai mult. Nu fi lacom, nu e bine să te întreci cu propriul corpi, fiţi prieteni, creşteţi pas cu pas.”

ANTRENEAZĂ-TE CU SEVEN SPORT CLUB

SEVEN Sport Club

Suntem mai mult decât un club, ne-am născut din pasiunea pentru triatlon cu scopul de a crea performanţe şi performeri adevăraţi în România.

ABONARE NEWSLETTER

Nu ratați cele mai recente informații despre antrenament.